О нама

Кругови су настали као наша потреба да се створи место на ком ћемо поделити идеје и мишљење са људима који имају сличан поглед на свет и животне ставове.

Идеја за покретање овог сајта је повезана са симболиком кругова.

Симболички гледано, три концентрична круга могу се различито тумачити: као тројсво прошлости, садашњости и будућности, повезаност  неба, земље и пакла, три сфере: земље, воде и ваздуха, сунце у изласку, у подне  и на заласку. Ова симболика се појављује у свим познатим религијама и културама.

Сматрамо да човек не мора да скупи хиљаде гласова да би имао право да јавно каже своје мишљење, изађе за говорницу и да га други чују. Ово је наша говорница.

Демократско право сваког је да се слаже, али и да се не слаже са идејама других.

Иако је појам демократије везан за вољу већине, сматрамо да човек има право на свој став, био он у већини или мањини, све док то не угрожава исто то право неког другог.

Историју посматрамо као учитељицу живота. Посматрамо податке које нам она пружа и изводимо закључке, без икакве обавезе да се уклапамо или не уклапамо у званично прихваћено мишљење или митове. То је наш став.

Наш циљ није да вас убеђујемо у нешто или да мењамо ваше ставове. Сматрамо да је ово прилика да кажемо шта мислимо. Јавно. Дигнуте главе и без устручавања.

Да скренемо пажњу на оно што нас тишти и забрињава, али и на оно што нас чини поносним и сретним.

Није нам циљ да било кога вређамо или омаловажавамо. Али нам није циљ ни да трпимо или прикривамо све под привидом лажне „коректности“, оно што сматрaмо да није у реду или да може боље да се уреди.

Наш језик има довољно могућности за изражавање ставова и мишљења и због тога сматрамо да га не треба поганити псовкама и увредама. Због тога, уколико имате потребу да дате коментар на неки наш став или тему, молимо вас да то буде у духу неговања, поштовања и уважавања права на различито мишљење и лепоте нашег језика. Можемо да уважимо ваше мишљење, али не очекујте да га прихватимо уколико се не слажемо са њим.

И поред тога што је политика присутна у нашим животима и више него што би требало, нећемо се бавити политиком.

Не припадамо ни једној политичкој опцији,  мишљењу или странци и желимо да тако и остане.

Back to Top